آیا میتوانم با ماشین شخصی خودم به ترکیه سفر کنم؟

برای بسیاری از افراد؛ به ویژه گردشگران با روحیه ماجراجویی بالا سفر تنها رسیدن به مقصد نیست. برای این گروه سفر از زمانی آغاز میشود که ماشینشان را روشن میکنند و راهی جاده میشوند. طبیعتگردانی که مسیر را عین مقصد میدانند و از مشاهدهی مناظر طبیعی جاده و معاشرت با مردم از فرهنگهای مختلف در طی مسیر لذت میبرند.
اگر شما از این دست افراد ماجراجو هستید؛ احتمالا با این سوال مواجه شدهاید: آیا با ماشین شخصی میتوان به ترکیه سفر کرد یا خیر؟ به صورت خلاصه پاسخ به این سوال یک کلمه است: بله. اما راه و روشی دارد که در ادامهی این مطلب به صورت کامل به آن خواهیم پرداخت.
گواهینامه بین المللی
در اولین قدم شما باید اجازه رانندگی در کشور مبدا را دریافت کنید. برای این منظور باید با مراجعه به دفاتر معتبر کانون اتومبیلرانی و جهانگردی نسبت به بینالمللی کردن گواهینامه خود اقدام کنید. گواهینامهی بینالمللی از نظر زمانی به دو نوع یک ساله و سه ساله تقسیم میشود و پس از پایان مدت اعتبار قابل تمدید نیست. در این صورت متقاضی باید مجدد درخواست دریافت گواهینامه بینالمللی خود را ثبت کند.
گواهینامه بین المللی علاوه بر زبان فارسی به 7 زبان دیگر نیز صادر میشود. این هفت زبان بنا به ضرورت شامل هر یک از زبانهای انگلیسی، فرانسوی، روسی، عربی، آلمانی، اسپانیایی و چینی میباشد.

مدارک لازم برای دریافت گواهینامه بین المللی
اصل گواهینامهی معتبر جمهوری اسلامی با اعتبار حداقل یک ماه و 3 روز برای اخذ گواهینامهی بین المللی یک ساله و اعتبار حداقل 3 سال برای اخذ گواهینامهی بین المللی 3 ساله.
- یک قطعه عکس پرسنلی تمام رخ در اندازهی 4*3 (برای بانوان با حجاب کامل)
- اصل یا کپی صفحهی اول پاسپورت
- در صورت سابقهی دریافت گواهینامهی بین المللی، ارائهی آن در صورت داشتن اعتبار
- تکمیل فرمهای درخواستی
- پرداخت هزینهی صدور گواهینامه (با توجه به نوع درخواست بین 100 تا 350 هزار تومان)
کاپوتاژ چیست؟
وقتی قصد مسافرت خارجی با خودروی شخصی دارید، ابتدا باید سلسله اقداماتی را انجام دهید تا بتوانید ماشین خود را از مرز خارج کنید. اولین قدم برای این منظور دریافت کاپوتاژ برای خودرویتان یا اصطلاحا انجام کاپوتاژ است.

به شکل ساده و خلاصه کاپوتاژ به معنای دریافت مجوز خروج ماشین شخصی از مرز است. برای این منظور صاحب خودرو باید با در دست داشتن مدارک به همراه خودرو شخصی به گمرک و یا کارگزاری گمرک مراجعه کند. و با ثبت درخواست و پر کردن فرمهای مربوط این اجازه نامه را دریافت کند.
برگهی کاپوتاژ خودرو یک سال از زمان صدور اعتبار دارد و با پایان یافتن مدت مقرر قابل تمدید است. نکتهی بسیار مهم این است که کابوتاژ به صورت خود به خود باطل نمیشود و شما در پایان مدت مقرر و یا در صورت عدم تمایل به مسافرت مجدد با طی مراحلی باید نسبت به ابطال آن اقدام کنید. همچنین در صورتی که قصد فروش خودروی دارای کاپوتاژ را دارید، قبل از انتقال سند این مجوز را باید باطل کنید.
مدارک لازم برای دریافت کاپوتاژ
- سند کارخانه؛ سند و فاکتور فروش خودرو
- کارت ماشین
- برگ سبز؛ شناسنامه مالکیت خودرو
- مدارک شناسایی صاحب خودرو شامل گواهینامه، کارت ملی و شناسنامه
- اصل گواهینامهی معتبر جمهوری اسلامی جهت اخذ گواهینامه بینالمللی
- در صورت داشتن گواهینامهی بین المللی دارای اعتبار ارائهی آن به گمرک
- بیمهنامهی ایرانی خودرو
- ارائهی گذرنامه با اعتبار حداقل شش ماهه
در صورت کامل بودن مدارک و نبود مشکل در خودرو، مراحل کاپوتاژ حدود یک ساعت به طول خواهد انجامید و برگهی تردد بینالمللی (کاپوتاژ) برای خودروی شما صادر خواهد شد. و شما تنها لازم است هنگام خروج و ورود به کشور برگهی کاپوتاژ را به ماموران گمرک ارائه دهید و مهر خروج و ورود را در آن ثبت کنید.
برخی هزینهی دریافت برگهی تردد بینالمللی بر اساس اعلام کانون جهانگردی و اتومبیلرانی شامل موارد زیر است:
- ترجمه گواهینامه موتور ۱,۴۱۰,۰۰۰ ریال
- ترجمه گواهینامه یک ساله خودرو ۱,۴۱۰,۰۰۰ ریال
- ترجمه گواهینامه سه ساله ۴,۱۴۰,۰۰۰ ریال
- دفترچه مالکیت ۱,۳۰۰,۰۰۰ ریال
- پلاک ترانزیت (خودرو) ۴,۲۵۰,۰۰۰ ریال
- پلاک ترانزیت (موتور) ۲,۰۲۰,۰۰۰ ریال
- کارنه دو پاساژ ۵ برگی ۲,۰۲۰,۰۰۰ ریال
- کارنه دو پاساژ ۱۰ برگی ۲,۳۸۰,۰۰۰ ریال
- کارنه دو پاساژ ۱۵ برگی ۲,۷۴۰,۰۰۰ ریال
- کارنه دو پاساژ ۲۵ برگی ۳,۲۷۰,۰۰۰ ریال
- کارت عضویت ۶۳۰,۰۰۰ ریال
- مخدوشی غیر چاپگر ۱۴۰,۰۰۰ ریال
- علامت CD و IR ۵۴,۰۰۰ ریال
- تأئید سوابق مدارک بین الملل اعم از گواهینامه، دفترچه مالکیت، مدارک ترانزیت ۲۷۵,۰۰۰ ریال
هزینهی بنزین در ترکیه چقدر است؟
بعد از دریافت مجوزهای لازم برای خود و ماشینتان شما میتوانید با ارائهی مدارک به ماموران گمرک از مرزهای معتبری که اجازهی خروج کاپوتاژ را میدهند سفر برون مرزی با خودرو شخصیتان را آغاز کنید. لازم به ذکر است لیست مرزهای معتبر برای تائید کاپوتاژ در گمرک به شما اعلام خواهد شد که شامل اغلب مرزهای زمینی ایران میشود.
شاید مهمترین مساله در سفر برون مرزی با خودرو هزینهی بنزین باشد. در ایران به دلیل سوبسیدهایی که به سوخت تعلق میگیرد قیمت بنزین به مراتب پایینتر از متوسط جهانی و بسیاری از کشورهای منطقه است. از سوی دیگر در ترکیه نرخ بنزین از متوسط جهانی نیز بالاتر رفته. پس برای پرداخت مبالغ بالا جهت پر کردن باک بنزینتان آماده باشید.
نرخ بنزین برای هر لیتر بر اساس قیمت سهمیهای برابر با 1500 تومان و قیمت بنزین آزاد برابر با لیتری 3500 تومان است. این در حالی است که قیمت بنزین در ترکیه برابر با 6.78 لیر در هر لیتر است که معادل آن به تومان با قیمت ارز 3380 تومان برابر است با 22.196 تومان.
بیمهی خودرو در ترکیه چگونه است؟
اگر ماشینتان بیمه نداشته باشد آن را از درب منزل هم نباید خارج کنید. قوانین راهنمایی و رانندگی برای بیمهی خودروها نه تنها در ایران بسیار مهم و ضروری است بلکه در ترکیه هم باید در کنار اسناد ماشین و گواهینامه، بیمهی خودروی خود را همواره به همراه داشته باشید. بیمهی شخص ثالث نیز در ترکیه به اندازهی ایران مهم است و در صورت بیمه نبودن، خودرو با جریمههای سنگین مواجه خواهد شد. به همین دلیل اگر قصد سفر به ترکیه با خودرو شخصی را دارید به شما توصیه میکنیم که حتما قبل از خروج از مرز مدارک بیمهی خود را تکمیل کنید.
در تمامی مرزهای زمینی شرکتهای بیمهگذار که خدمات بیمهی ایرانی و ترکیه ارائه میکنند حضور دارند. پس به راحتی میتوانید با مراجعه در ساعات اداری با پرداخت مبلغی حدود 500 تا یک میلیون تومان ماشین خود را بیمهی ترکی کنید.
اگر از آن دسته افرادی هستید که قبل از شروع سفر باید همه چیز را مرتب و آماده کنید، میتوانید به شرکتهای بیمهای که خدمات بیمهی ترکیه ارائه میدهند مراجعه کنید و با صرف مبلغ ذکر شده خیالتان را از بابت بیمه خودرو و بیمه شخص ثالث جمع کنید.
مرزهای خروجی زمینی ایران به ترکیه کدامند؟
3 مرز زمینی مشترک میان ایران و ترکیه وجود دارد که بسته به مسیر انتخابیتان باید از یکی از آنها خارج شوید. این 3 مرز عبارتند از مرز سرو، رازی و بازرگان.
کوتاه ترین مسیر برای خروج از ایران و ورود به ترکیه مرز بازرگان است. مرز بازرگان همچنین به دلیل فعالیت 24 ساعتهاش از سوی مسافران ایرانی بسیار مورد استقبال قرار میگیرد.
مرز سرو در منطقهی کوهستانی و سردسیر واقع شده است و توصیه اکید میکنیم که در صورتی که در زمستان قصد مسافرت به ترکیه را دارید؛ این مرز را فراموش کنید.
اگر در تعطیلات عید یا ایام پر تردد قصد سفر به ترکیه را دارید، شاید بهتر باشد به سمت مرز بازرگان نروید. چراکه ممکن است ساعتها منتظر بمانید. در این صورت خروج از مرز رازی را به شما پیشنهاد میدهیم.