برجهای مخابراتی در سراسر جهان علاوه بر ایفای نقش کاربردیشان در ارسل و دریافت سیگنالهای رادیویی، به عنوان جاذبههای گردشگری نیز شناخته میشوند؛ به طوری که در اغلب کشورها رستورانها و مراکز تفریحی مهمی حول این برجها شکل میگیرد. برج میلاد در تهران و برج چاملیجا در استانبول جزء 20 برج بلند مخابراتی دنیا شناخته میشوند. با ما همراه باشید تا در مورد چاملیجا نماد ترکیه مدرن بیشتر آشنا شویم.
تاریخچهی تاسیس برج چاملیجا
برنامهریزی برای ساخت برج مخابراتی استانبول در سال 2008 به صورت رسمی آغاز شد. با تعیین محل قرارگیری برج و بررسی طرحهای اولیه، ساخت این برج بر روی تپهی چاملیجا در 1 مارس 2016 کلید خورد و در 29 می 2021 با پایان یافتن پروژهی عمرانی، درهای برج چاملیجا بر روی گردشگران گشود شد.
ویژگیهای برج بلند چاملیجا
ساخت برج مخابراتی استانبول به شرکت ساختمانی ساروقلی سپرده شد. اولین بخش برج، پیریزی بتونی آن با عمق 21 متر بود. ارتفاع برج چاملیجا 365.50 متر از سطح زمین و 583.5 از سطح دریا میباشد. با این حساب چاملیجا بین بلندترین برجهای مخابراتی جهان در ردهی 17 ایستاده است.
سطح مقطع برج بیضی شکل است و با افزایش ارتفاع قطر آن کاهش پیدا میکند. فاصلهی طبقات هر برج 4.5 متر در نظر گرفته شده.
در طبقهی 33 و 34 برج دو تراس یا عرشه برای بازدیدکنندگان تعبیه شده که هر یک به ترتیب در ارتفاع 148 و 153 متر از زمین واقع شدهاند. به علاوه در طبقهی 39 و 40 این برج یک رستوران و کافهتریای مجلل برای پذیرایی از بازدیدکنندگان با منظرهی بینظیر از شهر استانبول طراحی شده.
برج چاملیجا در بخشهای پایینی با داشتن یک کتابخانهی بزرگ و سالنهای ویژه، خدمات زیادی را به گردشگران عرضه میکند. از دیگر جاذبههای این برج میتوان به آسانسور پانوراما اشاره کرد که در نوع خود بینظیر است. این آسانسور فاصلهی همکف تا طبقهی 34 را تنها در 1 دقیقه و 10 ثانیه طی میکند.
پیشبینی میشود سالانه 4.5 میلیون گردشگر داخلی و خارجی از برج مخابراتی چاملیجا بازدید کنند.
چطور به برج چاملیجا برسیم؟
برج چاملیجا در تپهای به همین نام در منطقهی اسکودار واقع شده. اسکودار در بخش آسیایی شهر استانبول قرار دارد و به دلیل مرتفع بودن، مکان مناسبی برای نصب دکلهای مخابراتی برج میباشد.
نزدیکترین ایستگاههای متروبوس به برج چاملیجا Acıbadem یا Altunizade میباشند. از طرفی دسترسی به این برج از طریق ایستگاه متروی Bulgurlu به راحتی امکانپذیر است.
با افتتاح رسمی برج در می 2021، تعداد ایستگاهها و وسایل حمل و نقل عمومی به مقصد چاملیجا افزایش خواهد داشت.
بازدید از برج چاملیجا
بازدید از برج 365 متری چاملیجا هم برای شهروندان استانبول و هم برای گردشگران بسیار جالب به نظر میرسد، به گونهای که با افتتاح رسمی برج تعداد بیشماری از بازدیدکنندگان به چاملیجا مراجعه کردند.
قیمت ورودی برج برای افراد محلی 60 لیر و برای خارجیها 120 لیر در نظر گرفته شده. برای افزایش بازدید تخفیفهایی 50 درصدی به صورت مناسبتی نیز وجود دارد که نرخ بلیط برای شهروندان ترکیه را تا 30 لیر کاهش میدهد.
همچنین زمان بازدید از برج چاملیجا همه روزه غیر از روزهای یکشنبه از ساعت 10 صبح تا 9 شب در نظر گرفته شده. بازدیدکنندگان با خرید بلیط اجازهی بازدید از 49 طبقهی برج، استفاده از رستوران و کافهتریا را خواهند داشت.
معماری منحصر به فرد برج چاملیجا
از برخ مخابراتی چاملیجا به عنوان نماد جدید ترکیه یاد میکنند. دلیل این امر معماری آیندهنگر و پشتازانهی آن میباشد.
از زیبایی طبیعی اطراف برج گرفته تا فرم پویا و ارگانیک آن، نوید ترکیه در جهان مدرن را میتوان مشاهده کرد. این برج در یک فضای برجستهی گرد طراحی شده. گردشگران برای ورود به ساختمان اصلی برج باید به صورت پیاده از پارک مملو از درختان کاج عبور کنند تا در امتداد یک چشمانداز زیبا به طبقهی همکف برسند.
طراحی غیر متقارنِ نما، چشمانداز برج را از نقاط مختلف استانبول متفاوت کرده، و به نوعی با زیست ارگانیک شهر استانبول پیوند برقرار نموده. به جرات میتوان گفت هیچ بنایی به اندازهی برج چاملیجا روح دوگانهی اروپایی – آسیایی استانبول را بازتاب نمیدهد.
مهمترین نکتهی طراحی برج چشمانداز کامل شهر استانبول میباشد؛ به طوری که با گردش در تراسهای آن میتوانید به صورت همزمان نمایی کامل از تپههای سرسبز شهر، تنگهی بسفر، دریای سیاه و بسیاری از بناهای تاریخی استانبول داشته باشید.
حقایق جالب در مورد برج چاملیجا
- مساحت این برج برابر با 30150 متر مربع و ارتفاع آن برابر با 587 متر از سطح دریا میباشد
- بازدید از 49 طبقهی آن برای عموم آزاد میباشد
- بیش از 100 فرستند رادیویی و تلویزیونی در برج چاملیجا نصب و فعال میباشد
- رستوران و کافهتریای برج انواع غذاها و نوشیدنیهای ترکی و بینالمللی را سرو میکنند
- برج چاملیجا، بلندترین برج مخابراتی اروپا محسوب میشود
- ساخت این برج مخابراتی با رعایت بالاترین استاندارهای زیست محیطی و کمترین میزان آلودگی پایان یافت
- از جمله جاذبههای گردشگری تپهی چاملیجا، باید به ساخت بزرگترین و مهمترین پارک گیاهشناسی ترکیه در اطراف برج مخابراتی اشاره کرد
اگر این مطلب برایتان جالب بود، پیشنهاد میکنیم مطلب «معرفی جاذبههای کمتر شناختهشدهی ترکیه» را هم بخوانید.
سخن پایانی
هنوز مدت زمانی زیادی از افتتاح برج چاملیجا نگذشته، با این حال علیرغم قیمت بالای ورودی و رستوران چاملیجا، تورهای گردشگری استانبول با درخواستهای گشت و گذار در برج جدید استانبول اشباع شدهاند. در حال حاضر به دلیل همهگیری محدودیتهایی برای بازدید از برج در نظر گرفته شده. بنابراین پیش از مراجعه باید بلیط خود را رزرو نمائید. یا با پرداخت مبلغ 200 لیر بدون صف از آن بازدید کنید.
به نظر شما برج چاملیجا در استانبول چه تفاوتهایی با برج میلاد در تهران دارد؟