رفتوآمد در استانبول برای شما هم دغدغه است؟ مترو، تاکسی، متروبوس یا اتوبوس و…؟ بیشتر مواقع در زمان مسافرت به دلیل آشنا نبودن با خطوط حمل و نقل عمومی و دسترسیهای شهری مجبور به تحمل هزینههای سنگین برای کرایه دربست خودرو میشویم. اما اگر پیش از سفر اطلاعات جامعی از شهر مقصد و پایانههای مسافربری کسب کنیم، ضمن پیدا کردن فرصت زندگی در بافت اجتماعی شهر مقصد، به میزان زیادی در هزینهها صرفهجویی کردهایم.
استانبول از آن دست شهرهایی است که خدمات حمل و نقل عمومی در آن بسیار پیشرفته است، هم به لحاظ کیفیت که از بهترین و بهروزترین وسایل نقلیه بهرهبرداری میکند و هم به لحاظ کمیت در تعداد زیاد و انواع سیستمهای حمل و نقلی.
یکی از ناوگانهای حمل و نقلی استانبول که بسیار محبوب است؛ متروبوسها هستند. رفت و آمد در شهر با اتوبوسهای خطوط متروبوس از نظر مالی و زمانی بسیار به صرفه است و با توجه به تعدد ایستگاهها کاملا در دسترس شهروندان قرار دارد. متروبوسها در استانبول شبیه به بیآرتیهای خودمان است. در ادامه با مترو بوس ترکیه بیشتر آشنا میشویم.
مترو بوس چیست؟
حمل و نقل عمومی در شهرهای پرتردد و شلوغ همیشه دغدغهی شهرداریها و مسئولین است. به همین منظور همواره به دنبال پیدا کردن راههای خدماتدهی پایدار، اقتصادی و به صرفه هستند. سیستم اتوبوسرانی سریع که ما در ایران با نام BRT (Bus rapid transit) میشناسیم یک روش جهانی برای حل مشکلات حمل و نقلی در جهان به حساب میآید.
در سال 2007 توسط شرکت IETT فاز اول خطوط متروبوس که بر اساس سیستم BRT خدمات حمل و نقل مسافران را ارئه میکرد شروع به فعالیت کرد. اولین خط متروبوس به طول 18.5 کیلومتر دو منطقهی Topkap و Avcılar را به هم وصل کرد. متروبوس تاپکاپی – آوچیلار تجربه موفقی بود، چرا که زمان جابهجایی مسافر بین این دو منطقه را از 45 دقیقه به 22 دقیقه کاهش داد. برنامه تاسیس ایستگاههای متروبوس با سرعت در دستور کار قرار گرفت و تا سپتامبر سال 2008 فاز اول و دوم آن رشد قابل ملاحظهای کرد.
حمل و نقلی اتوبوسی سریع بر اساس افزایش اعزام اتوبوسهای متعدد در فواصل زمانی کم اغلب در خطوط ویژه شکل گرفته، این خطوط ویژه صرفا برای عبور مرور اتوبوسهای متروبوس و در مواقع اضطراری خودروهای ویژه طراحی شده است.
به صورت میانگین مدت زمان انتظار مسافر در ایستگاهی اتوبوس به ندرت بیشتر از یک دقیقه میشود. به دلیل حرکت در خط ویژه فاصلهی زمانی ایستگاهها از هم بسیار اندک است. ساعت کاری ایستگاههای متروبوس باز ساعت 6 صبح الی 10 شب است. اما برخی از ایستگاهها به صورت 24 ساعته مسافر میپذیرد.
در سال 2011 خط متروبوس سوقلو چشمه (Söğütlüçeşme) تاسیس شد و دو سوی شهر استانبول را به هم متصل کرد و به این ترتیب متروبوس استانبول به مهمترین و در دسترسترین گزینهی مسافرت شهری تبدیل شد.
اگر تنها به مسافرت به استانبول فکر نمیکنید، بلکه قصد خرید ملک در ترکیه یا اخذ اقامت ترکیه را دارید، مشاوران ام تی سی هوم اینجا هستند تا شما را در تمامی مراحل یاری کنند.
خطوط متروبوس استانبول
متروبوس استانبول از بی لیک دوزو سوندوراک تا سوقلو چشمه به 5 بخش اصلی تقسیم میشود که طولانیترین آن خط 34G است که شامل تمامی ایستگاههای متروبوس میشود.
1- خط شمارهی 34 / AVCILAR – ZİNCİLİKUYU
فاصلهی خط: 34 کیلومتر
تعداد ایستگاهها: 26
مدت زمان سفر (رفت و برگشت): 120 دقیقه
نوع خط: عادی
2- خط شمارهی 34A / SÖĞÜTLÜÇEŞME – CEVİZLİBAĞ
فاصلهی خط: 22 کیلومتر
تعداد ایستگاه: 19
مدت زمان سفر (رفت و برگشت): 100 دقیقه
نوع خط: عادی
3- خط شمارهی 34C / BEYLİKDÜZÜ – CEVZLİBAĞ
فاصلهی خط:
تعداد ایستگاهها: 26
مدت زمان سفر (رفت و برگشت): 124 دقیقه
نوع خط: عادی
4- خط شمارهی 34G / BEYLİKDÜZÜ – SÖĞÜTÇEŞME
فاصلهی خط: 52 کیلومتر
تعداد ایستگاهها: 44
مدت زمان سفر (رفت و برگشت): 200 دقیقه
5- خط شمارهی 34Z / ZİNCİRLİKUYU – SÖĞÜTÇEŞME
فاصلهی خط: 11.5 کیلومتر
تعداد ایستگاهها: 8
مدت زمان سفر (رفت و برگشت): 60 دقیقه
نوع خط: عادی
ایستگاهها
- سوقولو چشمه
- فیکیر تپه
- اوزون چاییر
- آچی بادم
- آلتونی زاده
- بورهانیه
- بوآزچی کپروسو (تنگه بسفر)
- زینجیرلی کوی
- مجیدیه کوی
- چالایان
- بیمارستان اوک میدانی
- دارو لاجزه
- اوک میدانی
- هالیچی اولو
- ایوان سرای
- ادیرنه کاپی
- مال تپه
- بایرام پاشا
- توپ کاپی
- چویزلی باغ
- مرتر
- زیتین بورنو
- اینچرلی
- باهچلی اولر
- شیرین اولر (آتا کوی)
- ینی بوسنا
- سافا کوی
- بش یول
- فلوریا
- جنت ماحالاسی
- کوچوک چکمچه
- IBB
- شو کور بی
- آوچیلار مرکز
- دانشگاه جهانگیر
- موستافا کمال پاشا
- سادت در ماحالسی
- حارمی دره سنایی
- حارمی دره
- گوزل بورت
- بی لیک دوزو
- بی لیک دوزو بلدیه
- جومهوریت محالسی
- هادیم کوی
- بی لیک دوزو سوندوراک
دسترسیهای متروبوس در استانبول
متروبوس به عنوان پیوند دهندهی شرق و غرب استانبول، در بسیاری از مناطق مهم این شهر ایستگاه دارد. از جمله در نزدیکی بناهای تاریخی و مراکز خرید.
مهمترین مراکز خریدی که در نزدیکی متروبوس قرار دارند عبارتند از:
- ایستگاه بیلک دوزو: مرکز خرید مرمره پارک و مرکز خرید میگروس
- ایستگاه حارمی دره: مرکز خرید و فروش حاسیر چیلار و توریوم
- ایستگاه زیتون بورنو: مرکز خرید مرمره فاروم
- ایستگاه ینی بوسنا: مرکز خرید ایرپورت
- ایستگاه باهچی اولر: مرکز خرید متروپورت
- ایستگاه شیشلی: مرکز خرید جواهیر
اماکن تفریحی و توریستی اطراف متروبوس استانبول
- ایستگاه ای بی بی سوسیال تسسلری IBB: پارک ساحلی و شهر بازی افتلیای صحنه
- ایستگاه کوچوک چکمچه: پارک ساحلی منیکچه (بنفشه)، کنارهی ساحلی کوچوک چکمچه.
- ایستگاه چویزلی باغ: موزهی پانورامای تاریخ.
- ایستگاه آدرینه کاپی: مسجد – موزه کاریه.
ایستگاههای مشترک متربوس و مترو در استانبول
- ایستگاه متروبوس شیرین اولر/ ایستگاه متروی آتاکوی (شیرین اولر)
- ایستگاه متروبوس و متروی باهچلی اولر
- ایستگاه متروبوس و متروی زیتین بورنو
- ایستگاه متروبوس و متروی مرتر
- ایستگاه متروبوس مجیدیه کوی/ ایستگاه متروی شیشلی مجیدیه کوی
- ایستگاه متروبوس زنجیرلی کوی/ ایستگاه متروی شیشلی مجیدیه کوی
- ایستگاه متروبوس اوزون چاییر/ ایستگاه متروی اونالان
با استفاده از نقشهی خطوط حمل و نقلی استانبول به راحتی میتوان به وسیلهی متروباس، مترو، خطوط تراموا و تاکسی با کمترین هزینه به مناطق توریستی استانبول دسترسی پیدا کرد.
قیمت بلیت متروبوس
در استانبول دو نوع اتوبوس برای جابهجایی مسافران وجود دارد. یکی اتوبوسهایی که متعلق به بخش خصوصی هستند و دیگری اتوبوسهایی که متعلق به بخش دولتی هستند. متروبوسها از جمله ناوگان حمل و نقل شهری است که به دولتی میباشد. این اتوبوسها قرمز، آبی، سبز و اتوبوسهای دو طبقهی قرمز از اتوبوسهای شرکتهای خصوصی قابل تفکیک هستند.
به صورت کلی پرداخت کرایه متروبوسها به دو صورت امکان پذیر است. یکی خرید بلیط از ایستگاه و دیگری پرداخت کرایه به وسیلهی استانبول کارت. در روش اول میتوان از طریق باجههای خرید بلیت در هر ایستگاه با پرداخت مبلغ1.40 لیر بلیت دریافت کرد. رانندهگان متروبوسها به ندرت وجه نقد دریافت میکنند، اما این امکان وجود دارد که شما مستقیما از رانندهی خودرو با پرداخت 1.50 لیر بلیت خریداری کنید. ایستگاههایی که به صورت شبانه روزی فعال هستند از نیمه شب به بعد هزینهی دو بلیط برای هر مسافر را دریافت میکنند.
استانبول کارت
بهترین شیوهی پرداخت کرایه استفاده از استانبول کارت است. اگر قصد گردش در استانبول را دارید بهترین کار خرید یک کارت اعتباری برای پرداخت هزینههای حمل و نقل است. چرا که این کارتها در تمام وسایل حمل و نقل عمومی استانبول مانند متروبوس، مترو، تراموا و حتا برخی از کشتیهای مسافربری قابل استفاده هستند.
استفاده از استانبول کارت از نظر اقتصادی هم به صرفه است، چرا که کاهش قابل ملاحظهای در هزینههای شما را موجب میشود. به صورت کلی پرداخت کرایه با استفاده از این کارت اعتباری بین 30 تا 50 درصد ارزانتر تمام میشود.
شما میتوانید از فرودگاه، پایانههای مسافربری، کیوسکهای روزنامه فروشی، ایستگاههای مترو و اتوبوس و دستگاههای اتوماتیک فروش استانبول کارت آن را تهیه کنید. اعتبار این کارتها بسته به نیاز شما از 5، 10 و 20 لیر شروع میشود و قابلیت شارژ مجدد دارد.