ترکیه کشوری در حال توسعه است، برنامهی توسعهی اقتصادی این کشور از سالهای ابتدایی قرن 21 با ضرباهنگ تندتری به پیش میرود و این افزایش سرعت به معنای ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر است. به ویژه آنکه جذب سرمایهگذاران خارجی در بخشهای مختلف اقتصادی نظیر مسکن و شهرسازی منجر به جذب نیروی کار خارجی بیشتر از گذشته شده. با این اوصاف شاید برای شما هم سوال باشد که بهترین شغل در ترکیه برای ایرانیان کدام است؟
موقعیت قرارگیری ترکیه در خاورمیانه به عنوان پلی میان آسیا و اروپا، بسیاری از افراد از جمله ایرانیان را ترغیب به خرید ملک در ترکیه و مهاجرت به این کشور کرده. اگر قصد مهاجرت، علیالخصوص مهاجرت کاری به ترکیه را دارید، این مطلب به شما کمک میکند تا اطلاعات وسیعی در ارتباط با اشتغال در ترکیه را کسب کنید. در ادامه همراه ام تی سی هوم باشید تا با بهترین مشاغل ترکیه آشنا شوید.
قوانین کار در ترکیه
اگر میخواهید در ترکیه از طریق اشتغال اقامت بگیرید به 2 روش میتوانید اقدام کنید. شما میتوانید در ایران و با کامل کردن مدارک در سایتهای کاریابی در ترکیه ثبتنام کنید یا میتوانید به ترکیه مسافرت کنید و آنجا به دنبال شغل مورد نظر خود از طریق کاریابیهای معتبر اقدام کنید. در واقع یک خارجی در ترکیه باید از طریق موسسات کاریابی که مجوزهای لازم برای استخدام اتباع کشورهای دیگر را دارند و از نظر وزارت کار ترکیه مورد تائید هستند، برای یافتن شغل مناسب خود اقدام کنند.
مدارک لازم برای اخذ ویزای کاری
- ارائهی گذرنامه و کپی آن
- ارائه عکس تمام رخ رنگی با زمینهی سفید
- ارائهی مجوز کار به همراه کپی آن
- پرداخت هزینههای اقامتی به همراه رسید
- ارائه مدارک اقامتی
- ارائه مدرک تحصیلی ترجمه شده (حداقل مدرک مورد نیاز دیپلم است)
دانستنیهای ضروری برای کار در ترکیه
برای کار در ترکیه باید این موارد را بدانید:
- اتباع خارجی برای کار در ترکیه نیاز به مجوز کار دارند. این مجوز پس از آنکه شما کار مناسب خود را پیدا کردید، با ارائهی مدارک لازم به وزارت کار صادر میشود. این مدارک شامل ارائهی قرارداد، معرفینامهی کارفرمای ترک میشود.
- قراردادهای کار معمولا به صورت یکساله میان کارفرما و متقاضی منعقد میشود. طبق قانون کار در ترکیه هر نیروی کاری از روز اول استخدام باید توسط کارفرما بیمه شود. علاوه بر سهم کسر شده بیمه از حقوق ماهیانه مبلغی به عنوان مالیات بر حقوق هم کسر میشود. این مبلغ کسری به میزان حقوق دریافتی بستگی دارد.
- یک هفتهی کاری در ترکیه برابر با 45 ساعت کار تعریف شده و در طول یک روز نباید از 11 ساعت بیشتر شود. همچنین نرخ اضافه کاری باید 50 درصد بیشتر از حقوق پایه برای هر ساعت تعیین شود. شرکتها و موسسات موظف هستند تعطلات هفتگی و رسمی را تعطیل کنند.
- حداقل دستمزد دریافتی در ترکیه بر اساس نرخ تورم تعیین میشود. و بر اساس نرخ تورم ممکن است سالی دوبار افزایش داشته باشد. این حداقل حقوق در واقع میزان حقوق دریافتی یک کارگر ساده و بدون مهارت است که برابر با 1200 لیر در سال 2020 تعیین شده. هرچقدر تحصیلات، تجربه و تخصصنیروی کار بیشتر یاشد، حقوق دریافتیاش نیز بیشتر خواهد شد.
- پس از یکسال در صورت نبود مشکلی و توافق طرفین قرارداد کار قابل تمدید است.
اشتغال در ترکیه
اگر به دنبال یافتن بهترین شغل در ترکیه هستید، باید از فرصتهای کاری این کشور اطلاع جامعی داشته باشید. علاوه بر شرکتهای خارجی که به واسطهی سرمایهگذاری و ثبت شرکت در ترکیه، نیروی کاری مورد نیاز خود را عمدتا از کشورهای مبدا استخدام میکنند، دولت ترکیه نیز موقعیت کاری زیادی برای خارجیها تعریف کرده. این فرصتهای کاری عمدتا نیاز به تخصصهای ویژه است که نیروی کار در ترکیه کمتر به آنها دسترسی یا تمایل دارند یا در شرایط خاصی ظرفیتهای بیشتری برای فعالیت در آن حوزه وجود دارد.
برای مثال نیروی متخصص در زمینهی IT، زمینهای است که یک خارجی به راحتی میتواند در آن استخدام شود. مشاغل مرتبط با بهداشت و درمان، مهندسین و کارگران متخصص به ویژه در حوزهی زیرساختی، مشاغل مدیریتی به ویژه در بخش مالی و مدیریت پروژه و نیز مشاغلی در ارتباط با مهاجرت مانند آژانسهای مسافرتی–مهاجرتی و فعالیت در حوزهی مسکن، فرصتهای شغلی مناسبی در اختیار خارجیها قرار میدهد.
بهترین مشاغل در ترکیه برای ایرانیان
بهترین شغل در ترکیه برای ایرنیان هم از نظر میزان درآمد و هم از نظر وجود فرصت شغلی عبارت هستند از:
- مشاغل مرتبط با گردشگری مانند تورلیدری
- مدیریت هتل و مهمانسرا، پذیرش هتل و مهمانداری
- مشاغل فروشگاهی: فروشندگی، مدیریت فروشگاه
- مشاغل مرتبط به کامپیوتر نظیر برنامه نویسی
- مشاغل مرتبط به ساختمان، کارگر ساده، کارگر متخصص در زمینههای مختلف ساختمانسازی علیالخصوص نجاری و کاشیکاری، بنگاه املاک
- مشاغل مرتبط با بیمه
- مشاغل مرتبط با رستوران و کافی شاپ؛ آشپز، گارسون، مدیریت رستوران
- مشاغل مرتبط با حوزهای تخصصی مهندسی
درآمد ماهانه مشاغل پردرآمد در ترکیه
حتما دوست دارید بدانید بهترین شغل در ترکیه چه درآمدهایی دارد یا به عبارتی مشاغل پردرآمد ترکیه چقدر درآمد دارند؟ این مشاغل هم توسط کارفرمای ایرانی و هم کارفرمای ترک قابل ارائه هستند، حقوق دریافتی هر یک از این مشاغل از قوانین پایه وزارت کار ترکیه تبعیت میکند. بیشترین درآمدها مختص شغلهایی با تخصص و خروجی بیشتر است. پر درآمدترین مشاغل در ترکیه و میزان درآمد ماهیانهشان به شرح زیر است:
- پزشک جراح از 14.000 تا 45.000 لیر در ماه
- قضاوت: از 12.000 تا 37.000 لیر در ماه
- وکلالت: از 9.900 تا 30.700 لیر در ماه
- مدیران بانک: از 9.320 تا 28.900 لیر در ماه
- مدیران اجرایی ارشد: 8.740 تا 27.100 لیر در ماه
- مدیران مالی ارشد: 8.160 تا 25.300 لیر در ماه
- ارتودنتیست: 7.870 تا 24.400 لیر در ماه
- اساتید دانشگاه: 6.990 تا 21.700 لیر در ماه
- خلبانی: 5.830 تا 18.100 لیر در ماه
- مدیران بازاریابی: 5.240 تا 16.300 لیر در ماه
کدام مشاغل ترکیه برای اتباع خارجی ممنوع است؟
اشتغال در برخی مشاغل برای خارجیها ممنوع است. لیست مشاغل ممنوعه سال به سال و بر اساس نیاز ترکیه به نیروی کار متخصص به روز میشود. اشتغال در مشاغل مرتبط با دریانوری و کشتیسازی، بسیاری از زمینههای بهداشت و پزشکی و مشاغل مرتبط با دادگستری در بسیاری بخشها برای اتباع خارجی ممنوع میباشد. برای اطلاع از جزئیات مشاغل ممنوعه میتوان با شرکتهای کاریابی ترکیه تماس گرفت.
وب سایت برخی شرکتهای کاریابی در ترکیه:
- Kariyer: https://www.kariyer.net/
- Yenibiris: https://www.yenibiris.com/
- Xing: https://www.xing.com/
- Elemanonline: https://www.elemanonline.com.tr/
- Secretcv: https://www.secretcv.com/
با چه مهارتهایی در ترکیه میتوان کسب درآمد کرد؟
در بسیاری از مواقع به ویژه اگر به دنبال دریافت اقامت از طریق کار نباشید راههای دیگری برای کسب درآمد پیش روی شما وجود دارد. داشتن مهارتهای هنری مانند نقاشی، موسیقی، عکاسی و فیلمبرداری یا مهارتهای کاربردی مانند خیاطی، آرایشگری که عمدتا فعالیتهای فردی هستند که به مکان خاصی نیاز ندارند امکان کسب درآمد در منزل را برای شما به راحتی فراهم میکند. همچنین راه انداختن کسب و کار شخصی در منزل مثل تهیه کیک و شیرینی و به صورت کلی آشپزی یکی از فعالیتهای پرطرفدار به ویژه برای بانوان است.
علاوه بر فعالیتهای فوق بسته به تخصصتان میتوانید از خانه کار کنید و به اصطلاح فریلنسر باشید، فریلنسرینگ در ترکیه برای ایرانیان هم جذابیت زیادی دارد، از بازاربی گرفته تا مشاغل پژوهشی در ترکیه بسیار پرطرفدار هستند.
اگر به کامپیوتر، برنامه نویسی و جهان وب علاقهمند هستید میتوانید مطمئن باشید که در منزل خودتان دفتر داشته باشید یا در صورت داشتن مهارتهای لازم مربیگری و تدریس این امکان برای شما فراهم است تا کلاسهای خصوصی در منزل خود و یا منزل شاگردان خود دایر کنید. به صورت کلی داشتن مهارت و تخصص کلید مهمی برای پیدا کردن شغل و یا خود اشتغالی در ترکیه محسوب میشود.